End of year I used to go grandma’s house to make Mochi for New Year.

Aunties, uncles, nieces and nephews together steamed rice. Pounded, balled it up.

Grandma gave us fresh mochi-ball with red bean paste. It was soft and sweet.

 

Can I make that with my favorite bean curd?

beancard-mochi

Bean curd mochi

Place 150g bean curd, 3 Tbs Tapioca flour and some sweet such as sugar, maple syrup in small pan. Mix completely like smooth paste with hand blender.

Heat tha pan over medium flame. Keep stirring by spatula until it become sticky.

Off the flame. Keep stirring for a while. Pour into glass cups. Leave them till cool down. Keep in fridge.

Serve with some sweetness such as red bean paste, soya bean powder with sugar or ice cream.

Enjoy healthy sweetness!

 

豆腐わらび餅

 

年末になると、お正月のお餅つきにお祖母さんの家に行ったものだった。

親戚が集まって、もち米を蒸して、杵でついて、わいわい丸めた。

お祖母さんができたてのお餅とあんこをくれたっけ。甘くて、まだ柔らかい。

豆腐大好き。これで作れないかな?

 

作り方

豆腐150グラム、タピオカ粉大さじ3と砂糖やメープリシロップなどの甘味適量を、小さな鍋に入れる。ハンドブレンダーで、なめらかなペースト状になるまで混ぜる。

中火にかける。ヘラで混ぜ続ける。粘りが出たら火を止めて、もうしばらく混ぜる。

ガラスのコップに入れ、粗熱が取れたら冷蔵庫で冷やす。

あんこやきな粉、アイスクリームと一緒にいかが?

甘くてヘルシー!