Evert time I go back Kyoto, I sit in an old tea house next of Imamiya-shrine,

have fresh baked sweets, Aburi-mochi.

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Tiny rice cakes are threaded onto bamboo skewers, dusted with soyabean flour, baked over charcoal fire, served with sweet white miso sauce. All are done by auntie’s hands.

Take a sip of tea, recall the first visit here, girls laughing voice. I was a junior high school student.

 

This tea shop is far old, established over a thousand years ago. The current tea house was built about 300 years ago. No change. Still alive.

 

Aunties bake them every every day, piece by piece, serve in fresh baked.

 

I taste it, the taste of this moment in long long period of time with gratitude.

 

 

古い茶屋で焼きたてのお餅を

 

京都に帰ると、いつも今宮神社隣の古い茶屋に座って、あぶり餅。

 

竹串に小さなお餅をつけ、きな粉をまぶして炭火であぶり、甘い白味噌のたれをからめてお皿へ。全部おばさんたちの手作りだ。

 

お茶を一口。初めて来た日を思い出す。友達の笑い声。まだ中学生だった。

でも、この茶屋はずっと古くて創業は千年以上前、現在の茶屋は300年位前に建てられたもの。変わらず、そして、今でも息づいている。

 

おばさんたちは日々、一つづつこしらえ、焼きたてを持って来てくれる。

 

ひとつ、いただく。長い長い時間の中の今の瞬間を味わう。

 

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